Sommige mensen hebben er maar eentje, anderen een kooitje met een stuk of drie. Drie wat? Drie hamsters. Ineke de Vries uit het Friese Oosterwolde heeft er zestig. En dat is heel gewoon.

In huize De Vries wonen niet alleen zestig hamsters, maar scharrelen ook zo’n 25 muizen en een paar dwergrelmuizen in hun kooitjes. Aangevuld met twee honden, een kat en een aquarium vol visjes. En alle dieren worden met zorg en liefde verzorgd.
Waarom heeft iemand zoveel knaagdieren? Omdat er mee gefokt wordt, op professioneel niveau. De ouders van Ineke hebben de muizen, zelf fokt ze hamsters. Hoe ze daar zo bij komt? Dat begon allemaal met één hamster. “Die kreeg ik toen ik nog jonger was”, vertelt Ineke, studente dierverzorging niveau drie en krantenbezorgster in Oosterwolde. “Eigenlijk was ik een beetje té jong, want je weet wat er kan gebeuren met huisdieren van kinderen: uiteindelijk moeten de ouders het diertje voeren en de kooi verschonen.”
Géén hamster meer, dachten pa en moe De Vries. “Maar toen kreeg ik er eentje voor mijn vijftiende verjaardag, van een paar klasgenootjes. Een beetje een saai diertje, maar met twee ging het al beter. En na verloop van tijd gingen we het allemaal eigenlijk best leuk vinden. Er kwam een nestje van, en zo ontstond het idee om er mee te gaan fokken.”

Het idee werd een serieus plan en inmiddels heeft Ineke een internationaal gezelschap van hamsters met stambomen onder haar hoede. ‘Ik ga graag naar beurzen. Vier keer per jaar wordt de ExoKnaag in Houten gehouden. Heel Europa komt daar naar toe met hun mooiste exemplaren, en zelf sta ik er ook met een stand. Ongeveer 95 procent van de nestjes gaat – zonder stamboom – als huisdier weg, maar met de rest fok ik verder of ik ga er mee naar de beurs. En ik kom ook vaak met een stuk of wat hamsters terug van een beurs.”
Fokken met hamsters is een bloedserieuze zaak. “Om te beginnen krijg je niet zomaar een goede hamster met een stamboom. Professionele fokkers geven maar niet zo aan iedereen die erom vraagt een hamster mee. Je moet een naam opbouwen. En als je eenmaal begonnen bent moet je niet de naam krijgen van ‘veel fokker’, maar maat weten te houden met je nestjes.”

“Daarnaast let ik er goed op met welke lijnen ik fok – met sommige lijnen – wil ik niet fokken omdat daar geen mooie hamsters uit komen- en dat er bijvoorbeeld geen inteelt komt. En natuurlijk kijk je naar de stompheid van de kop, of het neusje niet ingebonden is en hoe het patroon van de vacht is. Ik moet eigenlijk een beetje minderen met de diertjes, maar het is zo leuk om te doen. Bij elke zwangere hamster denken we weer: ‘Hoe zullen ze eruit zien?’ Het is telkens een verrassing, wat het juist zo leuk maakt.”

Op het wensenlijstje van Ineke staat… een konijn. “Ik woon nog thuis, dus mijn ouders moeten het wel goed vinden. En we zitten natuurlijk ook een beetje met de ruimte; overal in huis staan kooitjes. Ach, en anders wacht ik tot ik op mijzelf woon. Dan neem ik een konijn. Of twee. Of een heleboel.”