Het is een smal trappetje naar de zolder van de woning van Age Riewald en zijn moeder in Ureterp. En de zolder zelf is ook niet heel groot.

Maar wie zijn hoofd door het trapgat steekt, ziet een dorp doorkruist door een netwerk van rails en vrolijk ratelende treintjes. Het is het toevluchtsoord van Age waar hij, vooral in de koude winters, graag zijn tijd doorbrengt.

Age is bezorger in Ureterp en omgeving en heeft daarnaast een grote passie voor dieren. Een Friese Stabij, twee zebravinkjes binnen, een volière buiten, vissen in de vijver en schapen spreken wat dat betreft boekdelen. Zijn andere grote liefde is: modeltreinen.

“Het meeste heeft bijna twintig jaar in dozen opgeborgen gezeten”, vertelt Age op de vraag waar hij al het materiaal vandaan heeft. “Ik had vroeger al een hele verzameling, maar op een gegeven moment is dat na een verhuizing allemaal in opslag verdwenen.”

Een jaar of zeven geleden begonnen de winters Age een beetje lang en koud te lijken, en besloot hij zijn oude hobby weer op te pakken. De zolder werd opgeruimd en ontdaan van spinnen en muizen, er werd isolatie tegen de onderkant van het rieten dak bevestigd -‘Anders kun je hier niet zijn!’- en het miniatuurdorp dat twintig jaar geleden in dozen verdween, werd weer opgebouwd. Aangevuld met wat nieuw aangeschafte elementen, of zelf gemaakt met de 3D printer die Age sinds een half jaar heeft. “Een vriend van mij is goed in het bevestigen van lampjes in wagentjes en heeft die onder andere in een brandweerauto en een ambulance ingebouwd. En ze werken dus echt!”

Het emplacement oogt als een echt dorp met huizen, een druk verkeer en mensen die rondwandelen, zwemmen of bij een kampvuur zitten. Maar het is nooit af, weet Age. “Er is altijd wat te doen. Lampjes of complete huizen vervangen, nieuwe mensen of auto’s toevoegen, boompjes plaatsen. Ik ben hier nu al zeven jaar mee bezig, en zoals je ziet staat de energiecentrale nog niet goed op zijn plaats. Daar wordt nog aan gewerkt.”

Modelspoor is een hobby die de beoefenaars ervan voornamelijk voor zichzelf houden. Wel gaat Age naar beurzen in bijvoorbeeld Houten of Joure. “Er zijn een paar verenigingen, maar daar ben ik geen lid van. Dat kost alleen maar geld en het levert niet zo veel op. Ik heb het bovendien ook helemaal niet nodig. Ik heb genoeg aan mijn eigen spulletjes, internet en fantasie.”

AGE RIEWALD