Fietsen in de provincie Groningen doet hij bijna dagelijks als bezorger. De legendarische Alpe d’Huez heeft hij nu ook fietsend bedwongen.

Willem Zuur uit het Groningse Sint Annen belandde er dankzij zijn opleiding, en beleefde de sensatie van hoe het voelt om op de pedalen naar boven te gaan.

De beklimming van de Alpe d’Huez vloeit voort uit de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) die Willem volgt. “Ik wil graag naar de politieacademie, maar toen ik van school kwam was ik nog te jong om daar aangenomen te kunnen worden. Als leerplichtige kun je niet een jaar niets doen en ik heb daarom voor de opleiding HTV gekozen. Nuttig en relevant, en ik heb een streepje vóór als ik straks aan de politieacademie kan beginnen.”

“Eerstejaars studenten van twee scholen gaan altijd naar de Alpe d’Huez, een evenement ten gunste van het KWF, om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan. Omdat je niet elke dag een vol rooster hebt, mogen we een deel van de tijd zelf indelen. Zodoende hebben we een zonnige, rustige dag gekozen om zelf op de fiets te stappen.”

“Drie dagen per week breng ik op de fiets de krant rond in Ten Boer. En naar school was ook bijna alle dagen twintig kilometer heen, en twintig terug. En ik voetbal. Fietsen en bewegen ben ik dus wel gewend. Maar een berg op fietsen is toch wel wat anders. Het parcours is ongeveer dertien kilometer, waarvan de laatste twee stevig omhoog gaan. Echt stevig. En het is een en al haarspeldbocht. Een auto doet er ongeveer drie kwartier over. Wij deden er met onze groep vijf en een half uur over…”

“Dat kwam voornamelijk omdat we bij elke nieuwe bocht moesten wachten tot de groep weer compleet was. Het parcours is 13,8 kilometer lang met een hoogteverschil van 1.061 meter en er zijn 21 bochten, allemaal genummerd. Bocht 1 is helemaal boven aan, bocht 21 ligt aan de voet van de berg. Het was een heel gezellige groep hoor, en er reed een busje mee met een box op het dak, dus we werden goed voorzien van muziek. Maar ik rijd toch liever een beetje door.”

“Gelukkig mocht ik en een paar anderen al snel – met toestemming van de begeleider – op eigen gelegenheid verder. Bovenaan de berg was ik totaal niet moe. Ik denk dat ik er in mijn eentje ongeveer twee uur over zou doen. Naar beneden mochten we niet. Dat gaat zo ontzettend hard, harder soms dan een auto, en dat is niet verantwoord als je geen ervaren fietser en goed beschermd bent. We gingen dus met de bus naar beneden.”

“De Alpe d’Huez bedwingen ging mij eigenlijk best makkelijk af. Ik zou het graag nog een keer willen doen, maar dan in mijn eigen tempo.”

Willem Zuur